Чернобил, глобалната екологична катастрофа

Чернобил
26 април 1986. Била пролет, цветуща, изпълнена с аромати на земя и нов живот. Никой не се досетил, че тази пролет ще бъде завинаги изписана с черни букви в историята на украинския народ и на човечеството, а за малкия град Чернобил ще научи целия свят.
Първото споменаване на Чернобил е с дата 1193 година, когато в Ипатиевската летопис, княз Ростислав Вишеградский, син на великия княз на Киев Рюриков тръгва на поход от Чернобил към Taрциск. Трудно е да се каже защо този град е кръстен именно Чернобил. Историците смятат, че името произлиза от думата "див пелин", както в древни времена наричали пелина. И точно както този горчив пелин, съдбата на района не е била лека. Но преминало трудното, дошъл мирът, и отново щедрата земя давала на хората своите неизчерпаеми богатства. Възстановили се селата, вдигнали се църкви. Но никога хората не са знаели, че носят историческия кръст, на който те самите ще са разпнати. Такъв кръст станал за Украйна Чернобил. Колко украинци поставили върху жертвеника своето здраве и живот! Колко са тези, които завинаги са напуснали домовете си! Безкрайни простори, където плодородната земя сега е празна, замърсена, мъртва ...
Трагедията в Чернобил е обхванала всички сфери на живота - от академичните науки до бита на човешкия живот. Но аварията в Чернобил е трагедия не само за околната среда. Тя показа неспособността на тогавашното правителство да защити своите хора, да поеме отговорност за всичко, което се е случило.
Сега обикновеното географско наименование Чернобил е придобило трагично звучене. Тази земя няма да може да бъде обитавана и използвана през следващите 20 000 години!




За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop

OpenCloseComments
Cancel