Събота 10 май 2025 г.
>> Крейзи Хорс, един безкраен празник  >> Кабаре Лидо, история на успеха и признанието  >> Най-необичайните кафенета от цял свят  >> Мулен руж, кабарето на живота  >> Дивали, индийската Нова година  >> Мозаечната стълба  >> Палмовите библиотеки в Индия  >> Плаващ автобус в Амстердам  >> Избрани цитати от Вятърничав - епизод 3  >> Вятърничав. Съдържание на 3 епизод  >> Багдатския булевард в Истанбул - Багдат джадеси  >> Вятърничав. Съдържание на епизодите. 2 епизод  >> Актьорски състав и героите от "Вятърничав"  >> Герои и актьорски състав от Вятърничав  >> Главни герои и актьорски състав от сериала "Вятърничав"  >> Вятърничав. Главни герои и актьорски състав  >> Имението Шадооулу в Мидят  >> За сюжета на сериала Harcai – Вятърничав  >> Избрани цитати от сериала Вятърничав - епизод 1  >> Вятърничав. Съдържание на епизодите. 1 епизод  >> Свежи пролетни и летни модни идеи 2023  >> Hercai-Bg - Вятърничав  >> Приказка за безсмъртната любов, родена от отмъщението  >> Тодоровден  >> Денят на Баба Марта  >> Коронацията на Чарлз III и смелата молба на Том Круз да присъства   >> Коронация Карла III и Том Круз   >> Coronation of Charles III and Tom Cruise  >> Она жила один раз, похоронена дважды  >> She lived once, buried twice  >> Живяла веднъж, погребана два пъти  >> Карнавал в Рио-де-Жанейро - часть вторая  >> Карнавал в Рио-де-Жанейро  >> Рио-де-Жанейро − ночная звезда Бразилии  >> Трифоновден  >> Рио де Жанейро - нощната звезда на Бразилия  >> Why Germany has no moral right to pressure us for Skopje  >> Почему Германия не имеет морального права оказывать на нас давление из-за Скопье  >> Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие  >> Basta of the northern Macedonian melodrama    undefined

Лактобацилус булгарикус

 кисело мляко
Ще ви разкажа за бактерията, благодарение на която България е известна в света за производството на кисело мляко. Факти! Дължим това откритие на Стамен Григоров, български лекар.
Лактобацилус булгарикус е грам-положителна бактерия, имаща формата на пръчица. Не е подвижна и не образува спори. Той се счита за ацидофилна, тъй като изисква ниско рН (около 5.4-4.6), тоест, висока киселинност, за да расте ефективно.
Бактерията има сложни хранителни изисквания. Лактобацилус булгарикус често се използва заедно с Стрептококус Термофилус за получаване на кисело мляко. Двата вида работят в синергия, общо, тоест, първата произвежда аминокиселини от млечните протеини, които след това се използват от втората. И двата вида произвеждат млечна киселина, която придава на киселото мляко тръпчив вкус и действа като консервант. Ниското рН също частично коагулира млечните белтъци, като казеина, в резултат на което се дължи плътността на киселото мляко. Докато млякото ферментира, Лактобацилус булгарикус произвежда ацеталдехид, един от основните компоненти, които придават на киселото мляко аромат.
Полезно е за страдащите от непоносимост към лактоза, в чиято храносмилателната системи липсват ензими за разграждането на лактозата до прости захари.
Някои от най-големите вносители на Лактобацилус булгарикус са Япония, САЩ и ЕС.
Изследванията на Иля Мечников в института Луи Пастьор, Франция, доказват, че населението в Югоизточна Европа и руските степи, което ежедневно консумира мляко ферментирало с млечнокисели бактерии, живее сравнително по-дълго от други популации. Въз основа на тези данни Мечников предлага консумацията на ферментирало мляко, след която в червата безвредните млечнокисели бактерии увеличават чревната киселинност и потискат растежа на протеолитични бактерии.
Благодарим на България за това световно важно и полезно за живота на хората в света откритие!


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop
OpenCloseComments
Cancel