Иван Абаджиев

Абаджиев
Иван Абаджиев е най-изключителният треньор в световната история на вдигане на тежести. Възпитал е 12 олимпийски шампиони и 57 световни шампиони. Националният отбор на България под ръководството му през 70-80-те години на миналия век оспорвал палмата на световните първенства заедно със Съветския съюз. Уникалността на постиженията в нашата малка страна се дължали на специална система за обучение, разработена от Иван Абаджиев. Същината на тази система била в супер интензивната тренировка, провеждана на практика в състезателен режим. Самият Абаджиев пазил тайната си в продължение на много години, считайки своята методика за оръжие от държавен мащаб.
Методиката на Абаджиев не приличала на никоя друга. Противоречала с много неща, които се считали за аксиома в спорта. В България, в много спортове все още се работело по методики, създадени по това време от съветски специалисти. Основното нещо в тях било ясната периодизация: подготвителен период, преходен, състезателен период. Абаджиев го отхвърлил веднага.
Но по време на Олимпийските игри 1988 в Сеул възникнал скандал. Основната причина за това била дисквалификацията на двама щангисти от националния български отбор, които показали в своите категории най-добри резултати, но след това били лишени от своите медали, заради положителните резултати от допинг пробите. След това отборът се завръща у дома.
След Сеул Абаджиев работил като треньор на българския национален отбор още една година. Напълно е променил състава на отбора, но в новия си състав на Европейското първенство националният отбор на България спечелил първото отборно мястото. Тогава, след шампионата, треньорът, които в продължение на 20 години създал 9 олимпийски шампиони, 57 световни шампиони и 64 шампиони на Европа е изпратен в оставка.
В края на 90-те съдействие от Иван Абаджиева поискал иранския национален отбор. Само след година и половина всички щангисти, които били под негово ръководство станали победители в Световното първенство и Олимпийските игри.
Починал на 25 март 2017, на 85 годишно възраст. Съобщението е от дъщеря му, живееща в Германия, където и „папата на щангите“ живееше напоследък.
Поклон пред паметта и майсторството му! Неговите заслуги за националния спорт няма да се забравят.



За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop




OpenCloseComments
Cancel