День Победы, День Европы

С Праздником
Поздравляю всех с Праздником Великой Победы! Горжусь, что живу в стране, которая воспитала таких героев, как Ветераны Великой Отечественной войны, как погибшие в ней воины, советские люди, переживший ад оккупации, голод и холод тыла и титанический труд во имя страны, ее будущего. В этот день я думаю о своей маме Богдановой Вере Васильевне. Когда она ушла из жизни, я поняла, что моя мамочка и послевоенные годы оставалась на той войне… девочкой-радисткой. Она никогда не хвалилась и мало рассказывала о себе. Ее скупые фразы глубоко входили в мое сердце: ополчение, передовая, прыжки с парашюта, тяжелые ранения, морзянка… Но только боль утраты будто поместила меня в ее ушедшую жизнь. Мне мама стала ближе, дороже..., но ее нет среди живых. Я глубоко верю в то, что она и сейчас среди воинов-хранителей моей страны, моей жизни, жизни моих детей и моих близких…

На 9 май 1945 е подписана капитулацията на Германия. Завършва Втората световна война. В нея участват 61 държави и е засегнато пряко почти 80 % от населението на земята. На териториите на 40 държави се водят военни действия. Почти 57 милиона души загиват. Черно-оранжевата георгиевската лента се появява като символ на празника през 2005 в Русия, и представлява реплика на Георгиевския орден, учреден през 18 век. Постепенно към акцията "Георгиевска лента" се присъединяват в Израел, САЩ, Канада, в много градове на Европа.
Наред със синьото знаме, химна и еврото Девети май е един от символите и на Европейския съюз. На тази дата през 1950 е направена първата стъпка към инициатива за обединяване на усилията на европейски страни за сътрудничество, довела до създаването впоследствие на Европейския съюз. През 1985 в Милано по време на Срещата на върха се обявява 9 май за Ден на Европа.

День Европы

Датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на "второто раждане" на Европа, която благодарение победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлерстката коалиция се е спасила от смъртната опасност от хитлеро-фашистката чума през Втората световна война. 9 май е ден, тясно свързан с мира. В Русия 9 май се отбелязва като "Ден на Победата", в който се прекланят пред паметта и отдават благодарност на всички, паднали в боевете и проляли кръвта си за тази величава победа. 27 милиона загинали - това е населението на повече от три страни като България! На 9 май 1950 Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Почит и благодарност към ветeраните от Втората световна война и към загиналите за освобождението на Европа и света!


P.S. Вам было приятно? Делитесь этой записью с друзьями!

Или проголосуйте за блог:

BGtop


OpenCloseComments
Cancel