Двойна скулптура от дърво

Хората на изкуството никога няма да престанат да ни учудват и вдъхновяват с уникалните си произведения. Така изразяват отношението си към света около тях. Някои експонати са достигнали до нас от древни времена и изобщо не са загубили своята оригиналност. Защо тази скулптура е толкова невероятна и необичайна?

Двойна скулптура от дърво

Тя е може би най-необичайната дървена скулптура в музея Салар Джунг в Хайдерабад, Индия. Изсечена е от едно цяло парче от най-древното дърво Сикамор. Нейната особеност е, че от едната страна е мъж, а от другата - жена. Тя е известна в целия свят като "Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита." Това са двама герои от известната драма на Гьоте „Фауст“. Зад двойната статуя е поставено огромно огледало, чрез което да се виждат едновременно две изображения и да може да се оцени безупречното майсторство на автора. Ако застанете точно срещу статуята, можете да наблюдавате само мъжкия образ - арогантния и зъл Мефистофел, замръзнал с цинична усмивка на лицето. Но си струва да промените малко ъгъла на гледане и да отстъпите встрани, тъй като отражението в огледалото ще покаже крехката, грациозна, нежна Маргарита с наведена глава и молитвеник в едната ръка. За всеки, който се интересува от тази композиция и би искал да знае историята на статуята, трябва да се обърнете към класиците на световната литература.
Фауст на Гьоте
Учените смятат, че Фауст е бил истински немски алхимик и магьосник през 16 век и по всякакви разкази той е придобил магически знания с помощта на дявола. Трагичната пиеса на Фауст на Гьоте е публикувана в две части - първата част през 1808 , а втората - през 1832. И веднага литературната легенда, изследваща вековния конфликт между доброто и злото, става сензация. Популярността й нараства благодарение на драматичното произведение на операта на Гуно и драматичното произведение на Гьоте, адаптирано за сцената.

най-фотографираната скулптура в музея Салар Джунг

Това е може би най-фотографираната скулптура в музея Салар Джунг. Скулптурата е създадена през 19 век от неизвестен френски художник, е едно от най-сниманите произведения на изкуството в колекцията. От една страна, арогантният, скандален Мефистофел, който веднага вдъхва страх, ако просто погледнете в цинично арогантните му очи. От друга, Маргарита, тя е невинна, като малко дете, така че нечистият няма власт над нея.
В тази скулптура с такава простота и с толкова сложно значение е противопоставянето на доброто и злото; и сила, любов и чест ... ..И тази двойна статуя е вълнуващо произведение на изкуството, а сложната изработка на нейния създател е невероятна.

in English
За въпроси и предложения, моля, в коментарите. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Следвайте Библиотека ZigZag

OpenCloseComments
Cancel