Домашен ябълков оцет
Рецептата е евтина и лесна за изпълнение в домашни условия. Тя ще осигури на семейството ви надежден източник на полезни вещества.
Съставки и необходими средства
➤6 сладки ябълки;
➤2 супени лъжици мед или захар;
➤вода;
➤голям буркан от 2 литра;
➤марля;
Инструкции за приготвяне:
∎Измийте ябълките.
∎Нарежете ги на 8 до 12 парчета.
∎Поставете ги в буркана и ги дръжте, докато започнат да стават кафяви.
∎След това добавете меда.
∎Залейте с гореща вода ябълките, така че да ги покрие напълно и между повърхността на водата и ръба на буркана да останат около 3 сантиметра.
∎Покрийте съда с марлята.
∎След като сте покрили с марлята, завържете с връв или ластик.
∎Поставете буркана на тъмно място.
∎Добре е температурата на помещението да е в границите между 20 и 25 градуса. Мястото трябва да е добре проветриво.
∎Всеки ден разбърквайте ябълките с дървена лъжица.
∎След около шест седмици прецедете течността в чист стъклен буркан.
∎Опитайте на вкус, за да се уверите, че оцетът е готов.
∎Накрая затворете буркана с плътен капак и приберете в хладилник.