Кратка информация за заболяването ПОДАГРА
×
Информация за заболяването ПОДАГРА
Ще започна с един съвет. Ако имате наднормено тегло, високо кръвно налягане, захарен диабет или бъбречно заболяване е препоръчително да изследвате нивото на пикочната киселина в кръвта. Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“. Тя се отделя основно през бъбреците в урината. Повишеното ѝ ниво се нарича хиперурикемия. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра. Хиперурикемията и подаграта водят до повишен сърдечно-съдов риск, влошаване на бъбречната функция, трудно овладяваща се хипертония и захарен диабет.
×
Храни, които да се избягват или приемът им да е ограничен
➤Червени меса, животински вътрешности, месни бульони, дивечово месо, месо от млади животни – агнешко, телешко;
➤ Морски дарове;
➤Някои видове риба, която да не се консумира сурова или печена, а варена или пържена;
➤Алкохол, включително бира и ликьори;
➤ Морски дарове;
➤Някои видове риба, която да не се консумира сурова или печена, а варена или пържена;
➤Алкохол, включително бира и ликьори;
×
Храни, които да се консумират в умерено количество
➤ Меса – свинско, пилешко, патица, гъска;
➤ Хайвер;
➤Гъби, грах, спанак, карфиол, бобови растения, аспержи, овесени ядки;
➤ Соя и соеви продукти, сирене тофу;
➤Колбаси;
➤Прясно изцедени или фабрично произведени плодови сокове, безалкохолни напитки, бисквити, вафли;
➤ Ограничен прием на мазнини. Препоръчват се растителни мазнини – зехтин, слънчогледово олио;
➤ Хайвер;
➤Гъби, грах, спанак, карфиол, бобови растения, аспержи, овесени ядки;
➤ Соя и соеви продукти, сирене тофу;
➤Колбаси;
➤Прясно изцедени или фабрично произведени плодови сокове, безалкохолни напитки, бисквити, вафли;
➤ Ограничен прием на мазнини. Препоръчват се растителни мазнини – зехтин, слънчогледово олио;
×
Разрешени без ограничения храни
➤ Продукти от пълнозърнесто брашно, паста, ориз;
➤ Зеленчуци – 3-4 пъти дневно, пресни или готвени – тиквички, тиква, зеле, картофи, чушки, спанак, авокадо;
➤ Сезонни плодове - 3-4 пъти дневно – пресни или замразени – череши, грозде, ябълки, банани, праскови и др;
➤Мляко и млечни продукти с ниска масленост;
➤ Ядки – бадеми, лешници, фъстъци и др;
➤ Подправки – чесън, лук, джинджифил, канела;
➤ Кафе;
➤ Достатъчно количество вода;
➤ Зеленчуци – 3-4 пъти дневно, пресни или готвени – тиквички, тиква, зеле, картофи, чушки, спанак, авокадо;
➤ Сезонни плодове - 3-4 пъти дневно – пресни или замразени – череши, грозде, ябълки, банани, праскови и др;
➤Мляко и млечни продукти с ниска масленост;
➤ Ядки – бадеми, лешници, фъстъци и др;
➤ Подправки – чесън, лук, джинджифил, канела;
➤ Кафе;
➤ Достатъчно количество вода;