Най-необичайните книги от миналото

Повечето от книгите, представени тук, са средновековни книги. Те са средновековни шедьоври.
Най-необичайните книги за всички времена на едно място - средновековна книга за колан, книга, захранвана от електричество и сгъстен въздух, сензорна книга и много други. Книгата е тема, която най-стимулира творческата изобретателност. Книгите са основният компонент на книжното изкуство. Но нашата статия не е за това. В този преглед ще намерите книги, предназначени да служат на целта, на която всички останали книги служат - да бъдат четени. Създателите са съчетали основното предназначение на книгата и специалните нужди на читателите от различни времена. Повечето от книгите, представени тук, са средновековни книги. Те са средновековни шедьоври. Ето пет от тях. 

Кръгла миниатюрна книга (1480 г.) 



Кръгла миниатюрна книга



Всяка миниатюрна книга е произведение на изкуството, а миниатюрната кръгла книга е истински шедьовър. Този изключителен пример на Codex Rotundus е майсторски ръчно изработен около 1480 г. Това беше Бревиарът, християнска литургична книга, популярна през Средновековието, на латински и френски. Книгата съдържа 266 страници, въпреки факта, че диаметърът й не надвишава 9 см. Създателят на Codex Rotundus е неизвестен илюстратор от Брюж (Белгия), който не само красиво е оформил текста на книгата на кръгли страници, но и нарисувал 30 необикновени главни букви. 

Книга за колан (1589 г.) 


Книгата за колан представлява малък том, който може да се пъхне в пояс или колан. Книгата има възел, който е част от кожената корица, който позволява книгата да се държи на кръста. Защо възелат е направен в долната част на кожената подвързия? 

Книга за колан


Отговорът е прост. Така книгата била окачена с главата надолу, за да може собственикът да я вземе и да я прочете по всяко време, без да се налага да вади книгата от колана си. Книгите за колан са били разпространени в Германия и Холандия през 1400-1550 г. Тази конкретна книга е от 1508 г. 

Двустранна книга (XVI век) 



През 16-ти и 17-ти век книгите се произвеждат по специален метод на подвързване dos-à-dos. Ерик Куакел ги нарича "сиамски близнаци". Това е най-подходящото определение.



 

Книгите имат различни предни корици и една обща задна. Подвързването на Dozado било използвано за комбиниране на две допълващи се книги в една. Например Стария завет от една страна и Новия завет от друга. 


Книга, която може да се чете по шест начина (XVI век)


Книга, която може да се чете по шест начина

 


Тази уникална книга е вариант на подвързията дозадо. Особеността на този том е, че може да се отваря (и чете) по шест различни начина. С други думи, томът съдържа шест различни книги, всяка с отделна подвързия и собствено резе, умело скрито в общата подвързия. Книгата е отпечатана в Германия. Това е колекция от религиозни текстове и кратки библейски разсъждения, включително Кратък катехизис на Мартин Лутер. Книгата е част от колекцията на библиотеката Rogge в Strangnes (Швеция) 


Детска книга на един крак (XVII век) 

 

Представеният рядък и оригинален екземпляр на книгата е направен през 17 век. Това е детска книга. Обикновено тези книги са съдържали азбуката и серия от прости кратки текстове за развиване на умения за четене.


Детска книга на един крак

 

В онези дни книгите са тежали много повече отколкото днес, така че кракът изпълнява определена функция - детето може лесно да държи азбуката с една ръка и да я повдигне до нивото на очите. Защо "книга на един крак"? Такива книги са се правели с очакването за интензивна употреба. Книгите били отпечатани върху хартия, която след това се покривала с тънък рогов слой. Такава книга може да бъде изпусната, без да й се нанесе много вреда.



Публикацията е прочетенаСчетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус! пъти.

OpenCloseComments
Cancel