Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

Германия ни натиска за Скопие. Защо?
Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие


“Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “ГеДеРейска” нация преди 1989 г

ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз, без да е изпълнила нашите искания по отношение прочита на общото ни историческо минало. Натиска ни доста грубо и недодялано.

Поглеждайки към историята, точно Германия няма и един грам морално право да иска точно от нас да нямаме претенции спрямо бруталните лъжи и антибългарската истерия в Северна Македония. Извинявайте, ама защо нашите предци проливат кръв по полетата на Първата световна война? Не беше ли и за немската кауза? Защо атакуват с безпаметна смелост дивите сръбски планини, не беше ли, за да помогнат на “бойните братята” германци и австрийци? Защо се бият три години героично срещу 600-хилядна англо-френска армия на Балканите ? Не беше ли и заради Германската империя? Защо кайзер Вилхелм Втори идва през ден на “Македонския” фронт за да се диви на храбростта на българите? Защо им раздава с тонове железни кръстове? Защо същият този германски император обича да се облича за паради в българска военна униформа? Всъщност защо винаги избираме да воюваме за Германия? 

Ами защото Германия винаги  е признавала българския характер на Македония. Винаги и безусловно. Твърдо. Без миг колебание. Няма историческа школа, политически и военен елит и въобще цял един народ, който да е признавал повече и по-ярко от германския факта, че македонците са българи. Именно заради това на два пъти влизахме в огъня на световните войни на немска страна. Стоте хиляди българи, паднали край Дойран, Криволак, Битоля, Тутракан, Добрич, Букурещ, загиват не само за да сбъднат националната си мечта, но и заради германските интереси. Дедите ни се вдигат в смъртоносни атаки на нож срещу британци, французи и руси не само за българското, но и за германското знаме. Тогава там, в лепкавата кал на окопите, в полетата на лютите битки на Първата световна война се родило и прочутото българо-германско бойно братство, за което между 1920 и 1944 г. са изписани поне 15 вагона книги, и то не само от българи, а най-вече от германци. 

Хиляди германци воюват заедно с нас през 1916-1918 г. в Македония, за да бъде тя част от България. А за какво влязохме на страната на Германия и през Втората световна война? Пак заради позицията на Германия, че признава българския характер на Македония и на Тракия. Ние сме влезли в Тристранния пакт не заради тъпите мустачки на Хитлер или неговите престъпни расови идеи, а именно заради желанието на българската нация да е обединена в една държава. Вижте как жителите на Скопие посрещат българските войски през 1941 г. и тогава ми говорете за “македонска нация” и “македонски език”. Вижте ги в немските хроники. Посрещат ги като освободители от сръбското иго Посрещат ги не като братя, а като сънародници. И днес Германия, която винаги ни е подтиквала да браним българския характер на Македония , си “измива ръцете” в леген с не особено ясни “европейски ценности” и ни кара да правим компромиси. С какво в немските очи Гърция имаше повече правото да защитава историята си, отколкото ние своята? Май излиза, че за да те подкрепи Германия днес, трябва в миналото да си воювал с нея поне два пъти. Извинявайте, но това е историческа перверзия. Всъщност има ли по -изконно право от правото на един народ да иска да живее заедно? Нима ние, българите сме, оспорвали някога правото на Германия на обединение? Нима голяма част от българската интелигенция и народ не симпатизираше на германския стремеж за единство дори и по времето на тоталитаризма? Нима в нашите училища не се учеше “немски” език? В колко други страни по света можеше да се учи немски език в официалното държавно училище? Нима дори Народна република България на Тодор Живков не си другаруваше най-много с Германската федерална република на Вили Бранд и Дитрих Геншер? Нима ние не се радвахме, когато падна стената и Германия се обедини? Някой от нас каза ли тогава, че има “гедерейска нация”, “гедерейски език” или някаква „източногерманска” идентичност? 

Всъщност как германците от бившата ГДР влязоха в ЕС? По най-естествения път - просто се обединиха с родината майка. Ако Македония толкова искаше ЕС, можеше да го направи по най-естествения път, като се обедини с родина-майка България. Точно както направиха германците.

И сега когато единствената ни претенция към северномакедонците вече е просто да признаят българските си корени и история до 1944 г., Германия да ни “натиска” за компромиси, е израз на тотална историческа неблагодарност. Защо ако съветският комунизъм издигна стена от бетон между източните и западните германци, то югославските комунисти издигнаха стена от трупове между нас и българите в Македония. Стена, чийто хоросан е от кръвта и костите на десетките хиляди разстреляни и буквално изклани българи от червените банди на Тито. Ако перифразираме един известен лозунг, бихме възкликнали: Германийо, опомни се! “

Македонска” нация преди 1944 г. съществува точно толкова колкото съществува и “гедерейска” нация или “източногермански език” преди 1989 г. Германският натиск над България е предателство не само спрямо българската, но и спрямо германската история. Ако германците се срамуват отчасти от своята история, ние не се срамуваме от своята. Нека не избиват историческите си комплекси и вини за наша сметка.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


 
BGtop


Follow За всегиго по малко


OpenCloseComments
Cancel