Денят на Баба Марта

Баба Марта
Денят на Баба Марта, или по-просто Баба Марта, е празник, честван в България на първия ден от месец март. Баба Марта донася и връзва мартеници. Мартеницата е обикновено под формата на амулет за закичвате на дрехата или за връзване на китката, направена чрез комбиниране на червени и бели конци. Те се носят от първия ден на март, докато се види щъркел или цъфнало дърво. Тя символизира здраве, благосъстояние и по-топло време. Има много фолклорни елементи, предавани като легенди от поколения на поколения, за символиката на мартеницата и характера на самата Баба Марта. Поздравът, който всички българи си разменят в този ден е "Честита Баба Марта!"
Каква е символиката на тези два конкретни цвята - червен и бял, от които са изработени мартениците? Съчетани заедно, те означават празник на живота и оцеляването. Друго популярно обяснение е, че белите означават мъдрост, а червените са за добро здраве, което означава, че всеки, който ви дава мартеница ви желае тези две неща през цялата година.
През март, тези амулети, мартениците, носени около китките или на облеклото, могат да се видят навсякъде в България. В качеството си на чисто езически ритуал по произход, Денят на Баба Марта е една от най-старите, все още съществуващи традиции в християнска Европа.
Честита Баба Марта!


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop


OpenCloseComments
Cancel