Как да сервирате и ядете супа



И така, поработихте си добре, къщата ви е в пълен ред. Време е за почивка и най-важното – добре да се подкрепите, като се нахраните. Разбира се, можете да направите това, както се казва, в движение или вперили поглед в телевизора. Но тогава ще поглъщате храната, без дори да усетите вкуса ѝ.

Но истинското удоволствие от обяда или вечерята получавате, ако се храните бавно, на красиво сервирана маса, съблюдавайки елементарните правила на етикета.

Как да сервирате и ядете супи

Супите се сервират в дълбоки купички за супи. Бульонът и крем-супата обаче обикновено се изсипва в специални чаши с една или две дръжки. Те се ядат с лъжица, като леко поддържате чашата с лявата си ръка. След като крем-супата или бульонът се охладят достатъчно, можете да вдигнете чашата за дръжките и да пиете директно от нея. Когато повдигате чашата, не пъхайте пръсти в дръжката и приберете малкия си пръст към останалите.

Ако супата е гореща, не духайте в чашата, чинията или лъжицата. Разбъркайте леко супата с лъжицата, докато се охлади.

При приготвянето на крем-супата се постарайте в нея да няма компоненти, които да не могат да бъдат поставени цели в устата. Ако обаче попаднат големи парчета зеленчуци, кнедли или кротони, те внимателно се смачкват с лъжицата.

Когато в чинията не е останало много супа, то всеки контакт на лъжицата с чинията започва да издава неприятен звук. Как да довършим супата, без да я оставяме в чинията?

Повдигнете чинията с лявата си ръка и я наклонете не към себе си, а в обратна посока. По този начин можете да се придържате към правилата за използване на лъжица, без да се притеснявате, че ще разлеете супа върху дрехите си.

Супата се яде от ръба на лъжицата, като я довеждате успоредно на устата. Ето защо, кръглата супена лъжица ще бъде най-подходяща за тази цел.

OpenCloseComments
Cancel